A Szalajka-völgyben sorakoznak  a Fátyolvízesés híres, évről  évre magasodó forrásmészkő-lépcsői amelyek főleg kora tavaszi olvadások, bőséges nyár eleji esőzések után mutatják meg különleges szépségüket. Az ország egyik legkiemelkedőbb természeti látványossága.

 

Pallavicini kastélyt a XVIII. században építette Erdődy gróf 1860-ban bővítették Ybl Miklós tervei alapján, majd neobarokk stílusba Pallavicini Alfonz építette át. A kastély jelenleg szállodaként üzemel. A Pallavicini kastély ősparkjában barangolva, a hangulatos tó partján rátalálunk az ún. szomorú bükkfára és a mocsári fényőre. Az országban csak néhány helyen található ilyen faféleség. a tó a Szalajka-patakduzzasztásával alakult ki.

 

Millenniumi Kilátó és Tanösvény Szalajka-völgyből autóval, a falu széléről a Börtön Múzeumból gyalog, tanösvényen érhető el a Kalapat-hegyen épült Millenniumi kilátó. A méter magasan lévő teraszról nagyszerű kilátás nyílik a környező hegyekre. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak. A közel 2 km hosszúságú tanösvényen tájékozódhatunk a Bükki Nemzeti Park természeti értékeiről, a természetvédelem feladatairól, az erdőről és az erdőgazdálkodásról

 

A szalajka-völgyi Szikla-forrás mint ritka természeti jelenség hazánk kiemelkedő természeti értéke. A forrás vize egy 3-4 méterig járható barlangjáraton át tör a felszínre. A forrás vízgyűjtő területen a mészkőre hulló csapadék a kőzet repedésein lefelé szivárogva, a mészkövet a repedések mentén oldva, a forrásig egyre tágabb járatokat alakított ki, így egy nagyobb barlangrendszer keletkezett.

 

Kárpátok-őre fából faragott monumentális őrkatona, amelynek eredetijét 1915-ben állították fel Kolozsvárott, annak emlékére, hogy a honfoglalás idején Árpád fejedelem éjjel - nappal strázsáló őrök segítségével zárta le a Kárpátok hágóit.  Amíg ez a rendszer működött, őseinket nem tudták megtámadni. Az 1918-ban felégetett faszobor mása áll a Szalajka-völgyben.

 

 

Szabadtéri Erdészeti Múzeum az erdőből élő embernek mindennapjait mutatja be a kiállítás. Megismerhetjük a mészégetők, faszénégetők, zsindely- és üvegkészítők munkaeszközeit, termékeit, életkörülményeit.

 

 

A lipicai ló történetét mutatja be a Lótenyésztés Történeti Kiállítása. Az 1860-ban épült, volt grófi ménistállóban a ménes legszebb állatait tekinthetjük meg. Megismerhetjük a lószerszámokat kocsitípusokat. A fajta 1580-ban, a mai Szlovéniához tartozó Lipicán (Lipizza) alapított udvari ménesből származik. A barokk kor ízlésvilága szerint kitenyésztett lófajtát 1806 óta tenyésztik Magyarországon, 1952 óta Szilvásváradon és Csipkéskúton.

 

Erdészeti Múzeum kiállítási anyaga Szilvásvárad környéki, Bükk hegységi erdők  XIX. század és XX. század eleji erdőgazdálkodásaihoz kapcsolódó helytörténeti régi munkaeszközöket, tárgyi- és írásos emlékeket mutat be. A Bükk hegység állatvilágát, nagy vadait bemutató kiállítás (kitömött, preparált állatokkal) az Erdészti Múzeum Természettudományi kiállításán tekinthető meg.

 

 

Református Kerektemplom építését 1837-ben kezdték meg. A négyoszlopos klasszicista templom feltételezett építőmester Pavolni Ferenc volt, tervezője valószínűleg Hild József. A padokat a bánfalvi erdőből hozatott 33 tölgyfa gerendából egy helyi asztalos készítette. A templom mellett részben fából készült, négyzetes alaprajzú XIX. századi harangláb áll.

 

 

Az Orbán-ház 1983-ban nyitotta meg kapuit, az 1880 körül épült ház az itteni népi építészet nagyon szép példája, egykori tulajdonosa 1700-as években nemesi címet kapott Orbán család volt, ma múzeumi kiállító hely.

 

 

A Szalajka-völgyi Erdei vasutat Márkus Ágoston egri mérnök tervei alapján megépített 1908-ban kezdte meg működését. A harmincas években főleg faanyag és mészkő szállítására használták. Évente megközelítőleg 200 ezer turistát szállítanak a szerelvények. A vonal hossza közel 5 km, a vonat megállóitól könnyen megközelíthető az Istállóskői Ősemberbarlang, a Fátyol-vízesés, a Szabadtéri Erdei Múzeum, az Erdészeti Múzeum, a pisztrángos tavak.

 

Istállós-kői Barlang a Bükk legmagasabb csúcsa a 959 méter magas Istállós-kő oldalában nyílik 609 méter magasan. A barlanghoz szerpentin jellegű turista út vezet föl a Szalajka-forrás mellől. A hatalmas háromszög alakú bejárat egy földtani törésvonal mentén alakult ki, mögötte egyetlen, tágas termet találunk.

 


Szilvásvárad  környéke:

Bélapátfalvai Apátság, Bélkő hegy, és tanösvénye (7 km)

Lázbérci (10 km)  - napijegyes horgásztó

Bánkúti síparadicsom(20 km)

Egri vár, Szépasszony-völgy, Mecset,Törökfürdő (28 km)

Egerszalóki szabadtéri thermál karsztfürdő (35 km)

Lillafüred és környéke (40 km)

Bogácsi, és a mezőkövesdi zsóry thermál fürdők  (50 km)

Miskolctapolcai barlangfürdő, Miskolci vadas park (55 km)

Aggteleki, jósvafői cseppkőbarlangok  (55 km)
Aggteleki nemzeti Park
https://anp.nemzetipark.gov.hu